Cinc cèntims sobre la facturació a tercers a l’ICS

Una de les tasques que duen a terme els professionals d’atenció a l’usuari de l’Institut Català de la Salut (ICS) és la Facturació a Tercers de Serveis i Prestacions no cobertes pel CatSalut.

Per què l’ICS factura determinades activitats assitencials?

La cartera de serveis comuns de sistema nacional de salut, establerts al REIAL DECRET 1030/2006, determina totes aquelles prestacions sanitàries a les quals cada servei sanitari autonòmic públic ha de garantir l’accés – de manera “gratuïta”(*) – en igualtat de condicions als seus assegurats (en el cas del nostre país el CatSalut).

L’ICS, que és el proveïdor de serveis sanitaris més important de Catalunya, ha de prestar aquestes prestacions en virtut del contracte subscrit amb el CatSalut als usuaris a qui presta serveis, però en el cas que doni serveis sanitaris no inclosos a la cartera de serveis té la obligació de facturar-los a qui correspongui.

Quan un usuari s’adreça a un CAP per ser atès degut a un motiu susceptible de facturar, l’administratiu Sanitari ha d’explicar, en un moment en què l’usuari no està gaire receptiu per motius obvis, que, per donar-li assitència caldrà posar en marxa el protocol de cobrament (tot i que moltes vegades no es cobri directament a l’usuari, ens cal la seva col·laboració per poder gestionar la factura al pagador).

L’Annex IV del REIAL DECRET 1030/2006 especifica els principals supòsits de cobrament que ens trobem a l’Atenció Primària:

a) Persones assegurades o beneficiàries del sistema de la seguretat social (MUFACE, ISFAS, MUGEJU, PAMEM) no adscrites a la xarxa sanitària pública. Les mútues a què pertanyen han de fer-se càrrec de la seva assitència.

b) Accidents de Treball, l’obligat al pagament serà la mútua d’accidents de treball.

c) Ciutadans estrangers que no acreditin el conveni corresponent (en el cas de la Unió Europea disposin de la Targeta Sanitària Europea en vigor) o sense conveni.

d) Accidents de trànsit, els responsables del pagament seran les companyies asseguradores del vehicle i si no hi ha asseguradora el Consorci de Compensació d’Assegurances.

e) Accidents escolars, si s’escau per disposar l’escola d’assegurança.

f) Accidents esportius en el cas d’esportistes federats obligats a tenir una mútua contractada.

Pel que fa l’Atenció Primària, l’ICS determina els casos en què s’ha de facturar la realització d’algunes tècniques o proves diagnòstiques (en aquests supòsits s’hi inclou la realització d’ortopantomografies).

L’Institut Català de la Salut estableix el protocol de facturació que, en cada cas s’ha de seguir per fer la corresponent factura i la següent reclamació de pagament a qui correspon.

El  preu de cada activitat, prova o intervenció realitzada en la prestació del servei està recollit a la RESOLUCIÓ SLT/383/2009

Hem de pensar que, cada cop més, els recursos de què disposa l’ICS són limitats i que, entre tots hem de col·laborar per tenir un sistema de salut públic que permeti atendre’ns amb qualitat i garanties, així que, el pagament de serveis per part de tercers es destina a cobrir les despeses d’un servei pel qual no es compta en el pressupost que el CatSalut destina a pagar als seus proveïdors, i que evita que l’usuari faci el doble pagament: d’una banda com a contribuent, i de l’altra, com a persona assegurada.

(*) “gratuïta” en aquest context es refereix a que l’usuari no paga directament al prestador de serveis sanitaris, perquè és evident que ho fa indirectament per mitjà del pagament dels impostos al Govern i que aquest destina al pressupost del CatSalut.

Ester Villar Colomé, Auxiliar Administrativa del SAP Badalona – Sant Adrià de Besòs

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en atenció a l'usuari, Procediments administratius i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

10 respostes a Cinc cèntims sobre la facturació a tercers a l’ICS

 1. Montse Aguiló ha dit:

  hola Esther, el meu no és Montse i també treballo com a personal de GIS a l¡ABS Eixample de Lleida. Trobo molt bé que parlis del tema de la facturació a tercers a l’ICS. El cert és que tots n’hem aprés a contratemps, perquè tot canvia molt ràpid i a l’ICS no n’és pas una excepció. Tot i que hi ha qüestions de la facturació a tercers que no queda massa clara, com per exemple, la facturació escolar.
  Gràcies!

  • Ester Villar ha dit:

   Bon dia Montse;
   T’agraeixo l’interès en el post, però sobretot en el tema de la Facturació a Tercers. Comparteixo la teva opinió que anem una mica a sobrebot a l’hora de facturar i que hi ha aspectes en els que els dubtes ens dificulten la nostra tasca. Pel que fa a la facturació escolar, tinc entès que les escoles públiques tenen la obligació a tenir contractada una assegurança privada pels seus alumnes, mentre que les concertades o privades és opcional.

 2. Eduard López ha dit:

  Bon dia companyes,
  Primer de tot felicitar-vos pel bloc i la vostra iniciativa. 😀

  En quant al tema dels serveis sanitaris públics facturables que presta l’ICS si que és cert que el marc legal i normatiu es extens, i afortunadament disposem dels protocols d’actuació corresponents en cada cas. A més entre tots podem compartir molta experiència per posar-la en comú als diferents canals de comunicació, com en aquest bloc tan interessant.

  Seguint el tema iniciat per Montse tinc entès que pels accidents escolars s’ha de realitzar la facturació en els següents casos:
  • A tots els estudiants majors de 14 anys i fins els 28 anys, període el qual correspon
  l’assegurança obligatòria.
  • En els casos d’estudiants de menors de 14 anys sempre que l’escola disposi d’una assegurança privada voluntària, sinó l’estudiant s’ha de visitar a càrrec del CatSalut.
  • Estudiants en pràctiques.

  Respecte dels supòsits i conceptes facturables i establiment de preus públics comentar que aquests s’han modificat fa pocs dies mitjançant l’ORDRE SLT/42/2012, de 24 de febrer, per la qual es regulen els supòsits i conceptes facturables i s’aproven els preus públics corresponents als serveis que presta l’Institut Català de la Salut.

  L’esmentada Ordre:
  o Defineix quins son els conceptes facturables.
  o Incorpora la prestació de nous serveis facturables i aprova els preus d’aquests.
  o Actualitza els preus vigents fins ara.
  o Deroga l’ORDRE SLT/483/2005,de 15 de desembre, per la qual es regulen els supòsits i conceptes facturables i s’aproven els preus públics corresponents als serveis que presta l’Institut Català de la Salut, l’Ordre SLT/384/2006 de modificació de l’esmentada Ordre SLT/483/2005, de 15 de desembre, i també deroga les resolucions SLT/2273/2007, SLT/434/2008 i SLT/383/2009 sobre la revisió de preus públics corresponents als serveis sanitaris que presta l’Institut Català de la Salut.
  o Estableix la temporalitat anual de revisió dels preus, qui resol la revisió(Direcció gerència de l’ICS), i en base a quins índexs es limitarà la variació d’aquests preus.

  P.S: Per la sostenibilitat de la sanitat pública… mes que mai.

  Eduard López
  @edulopeza

  • Ester Villar ha dit:

   Bon dia Eduard!
   Fantàstica la teva aportació, sobretot perquè amb la nova l’ORDRE SLT/42/2012, de 24 de febrer calia actualitzar el tema del marc legal i la normativa de facturació (respecte els decrets i ordres que es van esmentar al post i que, òbviament degut a la data que es va escriure i publicar no tenia en compte).
   Respecte a la facturació escolar, si bé en un principi s’havia de tenir en compte les franges d’edat que indiques a hores d’ara no ho tinc tan clar. Miraré de confirmar-ho.

   Ester Villar.

 3. Ester Villar ha dit:

  En relació a la facturació d’accidents escolars, des de l’Àrea Econòmica Financera de la DAP Metropolitana Nord ens fan el següent aclariment:

  La facturació serà independent de l’edat de l’alumne.

  En cas d’escoles públiques es facturarà l’accident escolar si l’AMPA té contractada una assegurança privada, sinó no es facturarà.
  En cas d’una escola privada (sigui concertada o no), normalment tenen contractada una assegurança escolar i per tant es facturarà contra aquesta.

  Espero haver pogut esvaïr alguns dubtes.

  Ester Villar.

 4. Eduard López ha dit:

  Bon dia Ester,

  Gràcies per l’aclariment. Per cert, aquestes conclusions fan referència a alguna normativa o instrucció concreta o es tracta d’una interpretació d’alguna llei o normativa?
  Ho dic perquè hi han casos en que els ciutadans ens demanen explicacions mes concretes del perquè de les nostres actuacions i sempre es adient poder donar el màxim d’informació si es dona el cas.

 5. Gemma ha dit:

  SI UN PACIENT HA CAIGUT EN UN CENTRE COMERCIAL S’HA DE FACTURAR?
  PERQUE ÉS SERT QUE ELS CENTRES COMERCIALS I TOTS ELS NEGOCIS HAN DE PAGAR UNA ASEGURANÇA, PER SI PASSA ALGUNA COSA EL SEU ESTABLIMENT.
  aQUEST ÉS DIU DE RESPONSABILITAT CIVIL.
  DIGUEM ALGUNA COSA.

  Gràcies

 6. Particular-Mútua privada(la del establiment / centre comercial), si es que es l’empresa la responsable de l’accident. Com bé dius han de tenir una assegurança de responsabilitat civil.Salutacions

 7. edulopeza ha dit:

  Particular-Mútua privada(la del establiment / centre comercial), si es que es l’empresa la responsable de l’accident. Com bé dius han de tenir una assegurança de responsabilitat civil.Salutacions

 8. Àngels Barba ha dit:

  Bon dia, us vull comentar que els preus de l’Ordre SLT/42/2012, de 24 de febrero, han estat actualitzats per la Resolució SLT/353/2013, de 13 de febrero, sobre la revisió de preus públics corresponents als serveis sanitaris que presta l’ICS. Publicada al DOGC 6326, 01/03/2013.

  Salutacions,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s